Edellisen tunnin magneettinen häiriöisyys kartalla

Revontulien esiintyminen on todennäköistä, kun ympyrät ovat punaisia. Magneettikentän häiriöisyys ylittää silloin tietyn kynnysarvon.

map


Ilmatieteen laitoksen keräämien pitkien magneettisten ja revontulihavaintojen aikasarjojen perusteella revontulien esiintymistodennäköisyyden tiedetään Etelä-Suomessa kohoavan, jos Nurmijärvellä mitataan magneettikentän muutoksia, jotka ovat nopeampia kuin 0.3 nT/s laskettuna minuuttiarvoista. Vastaava kynnys Sodankylän leveyspiireillä on noin 5 nT 10 sekunnissa.

Kuvan ympyrät esittävät Nurmijärvellä, Hankasalmella, Oulujärvellä Sodankylässä, Muoniossa, Kevolla ja Kilpisjärvellä viimeisen tunnin aikana mitatun magneettikentän horisontaalikomponenteista lasketut tuntikohtaiset maksimimuutokset 0.01 nT/s yksiköissä. Magneettisesti rauhallisten aikojen ympyrät ovat sinisiä, häiriöisten aikojen punaisia. Mustat ympyrät merkitsevät puuttuvia arvoja. Häiriöiseksi katsotaan kymmennen minuutin jakso, jonka aikana maksimimuutoksen arvo on 0.01 nT/s asteikolla yli 30 (Nurmijärvi), 35 (Hankasalmi), 42 (Oulujärvi), 50 Sodankylä, 52 Muonio ja 57 (Kevo, Kilpisjärvi).

 

Aiemmat revontulijaksot
Magneettikenttä Ilmatieteen laitoksen magnetometriasemilla
Tilaa revontulihälys