Ilmatieteen laitos ylläpitää ilmaista, automaattista, Nurmijärven magneettisiin rekisteröinteihin perustuvaa revontulihälytintä. Se lähettää E-mail -viestin asiasta kiinnostuneille, kun magneettikentän aikamuutos (derivaatta) ylittää tietyn empiirisen kynnyksen. Tiedämme, että tällöin avaruussää on myrskyisässä tilassa ja revontulia todennäköisesti on havaittavissa Etelä-Suomessa pimeään aikaan, jos taivas on riittävän selkeä. Tilanne tarkistetaan kerran tunnissa, joten viestejä voi tulla myös kerran tunnissa, mikäli kyseessä on jatkuvampi magneettinen myrsky. Pohjois-Suomessa revontulia esiintyy noin kymmenkertaisesti.
Viesti on kaikessa yksinkertaisuudessaan esim. tällainen:

NUR XYDERIV=371 (2001-09-25-23UT)

XYDERIV=371 kertoo magneettikentän x- ja y-komponenteista lasketun maksimimuutoksen. Jos annettu arvo on yli 30, kyseessä alkaa olla niin voimakas myrsky, että revontulia voidaan nähdä Etelä-Suomessa.
Suluissa on myrskyn havaintotunti UT-ajassa. UT-aika on nk. yleisaika, joka on kesällä 3 tuntia ja talvella 2 tuntia vähemmän kuin Suomen paikallisaika.

Liittyminen revontulihälytinlistaan (ilmoitus osoitteeseen aurorasnow2-feed@posti.fmi.fi) tai siitä irrottautuminen (ilmoitus osoitteeseen aurorasnow2-off@posti.fmi.fi)

Toukokuun alusta elokuun puoleen väliin on liian valoisaa revontulihavaintoja varten.
Sinä aikana hälytin ei ole toiminnassa.Lisätietoja:
Kirsti Kauristie
e-mail: etunimi.sukunimi@fmi.fi